24 Ocak 2009 Cumartesi

Zamanda yolculuk...

Bilim teknik dergisinin bu ayki sayısında okuduğum bir konu , derin düşüncelere dalmama neden oldu. Aslında bu zaman zaman filmlere , kitaplara konu olmuş , iyi ve kötü yanlarıyla bizlere yansıtılmıştı. Ama yine de insan , " keşke yaşayabilsem " demeden geçemiyor. Hayal işte ! onsuz olmuyor. Zamanda yolculuk yapmayı kim istemez ki ? Hep bilinmeyeni merak etmedik mi? Gelecekte ne var? Neler olur acaba , demedik mi?

Ya da geçmişte yaptıklarımızdan pişmanlık duyup , keşke değiştirebilme şansım olsaydı demedik mi ? Hep bu yüzden içimizden atamadığımız keşkelerimizle savaşıp durmadık mı ? Geçmiş ve gelecek , üzerinde düşünülmesi gereken öyle derin bir konu ki . Söylendiği kadar basit değil.

Geçmişe gitsek , geleceğimizi nasıl etkileriz ? Tekrar bu zamana , dönebilme şansımız olur mu ? Acaba gelecekte ya da geçmişte ki , diğer ben , bana göre çok mu farklı olur ? Hayatına müdahale etmek neleri değiştirir ? Bütün bunlar hem heyecan verici , hem de biraz korkutucu . Düşünsenize , bize benzeyen küçücük bir çocuk gelse ya da yaşlı biri , gelecekten ya da geçmişten geldiğini söylese , " Hadi git , işin mi yok ? Başkasıyla geç dalganı " diye başımızdan atarız. Bize " onu yapma , bunu yapma , şuna dikkat et " dese , inanır mıyız acaba ? Belki inanmam ama acaba duygusunu da içimden söküp atamam. Yıllar sonra da , " bunu bana zamanında söylemişlerdi " demenin bir anlamı da kalmaz .

İyimser bir yaklaşımla zamanda yolculuğun , 2050 yıllarında mümkün olabileğini okumak beni biraz heyecanlandırdı . Büyük Hadron çarpıştırıcısının çalışmaya başlamasıyla bu yolda ilk adımında atıldığı ve küçük zaman tünelciklerinin ( solucan deliklerinin ) oluşabileceği olasılığından bahsediliyor. Daha sonra da bu solucan deliklerini sabit tutmak , karanlık enerjiyle büyütmek ve içinden bir insan geçebilecek büyüklüğe ulaştırmak , ya sonra ? Einstein'ın Genel Görelilik kuramına göre evrenin , kapalı bir zaman eğrisinden oluştuğunu ve halka oluşturacak şekilde geçmişe doğru tüneller açılmasına olanak vermesinden yararlanılarak yola çıkılmış. Bundan sonrası ise sadece ZAMAN ...Bekleyip göreceğiz .

Ama işin gerçeği bunu görebilmek için , bir 40 yılımın daha olup olmadığı . Diyelim ki ; 78 yaşındayım ve zamanda yolculuk mümkün oldu. O zaman da derdim ki , yok evladım yok , o solucan deliğinden ben geçemem , nefesim daralır , kalırım tünelin bir yerinde . Bensiz gidin. Hem ben bununla ilgili taaa 2009 'un Ocak ayında bir yazı yazdıydım . O zamanlar nasıl da hevesliydim , meraklıydım . Bir yazı okuyup ne hayallere kapılmıştım. Ahh Ahh Gençlik işte! Her yere giderdim de , gelirdim de. Düzeltilmesi gereken bir sürü şey de bulabilirdim. Herşey daha farklı olabilirdi belki . Kimbilir ? Artık kabullenmeyi öğrendim. Ama çok istiyorsanız , siz gidip onu bulun , anlatın her şeyi . İnandırabilirseniz , ne mutlu size ... Çok inatçıdır ama deneyin. Gidip gelirken de tünelllerde akıllı olun haa !!! dermişim :))) Bu da işin geyiği işte...

Kaynak: Daha fazla bilgi için , Bilim ve Teknik dergisi ve Zamanda yolculuk içinde Çetin BAL'a teşekkürler...

12 yorum:

papagangibi dedi ki...

geleceğe dönüş filmlerini hep çok sevmişimdir. çocukken izler izler hayaller kurardım. ama en çok bir ışınlanma makinesi isterdim. hala da istiyorum. istediğim zaman istediğim yere gidebilmek, görebilmek istiyorum. harika olurdu...

özii dedi ki...

Kesinlikle gidebilmek harika olurdu ama uzaktan gözlemlemek müdahale etmemek lazım galiba...

Adsız dedi ki...

zamanda yolculuk filmlerini hep çok sevmişimdir özellikle geleceğe dönüş. kaç kere izledim bilmem. ama ben öyle gidip gelmek ister miydim işte onu bilmiyorum. cesaret şi biraz. ama merak ta beni bırakmazdı giderdim heralde geleceğe de geçmişe de...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

vayyy be bunuda yapacaklar demek...

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Benimde ilgimi çeker hep bu konular. Hiç kaçrımam Bilim Teknik dergilerin sayısı bende.Keşke yapabilseydik zamanda yolculuk değilmi:)

nimetin.blogspot.com dedi ki...

ozii:))) cahilliğimi hoşgör ama:)) bilim teknik dergisi hala var mı ya:))))
ne geleceği göreyim ne de geçmişi. Yaşayım gideyim, ;)))


nimet

GeCe dedi ki...

bende sürekli alıyorsum ama son zamanlarda biraz aksadı, bu sayıyı da alayım bari. Aslında bana bu haberler ilginç gelmiyor hergün içli dışlı olduğum için

özii dedi ki...

** Gülcancım ben çok isterdim yaaa...

** İçimden geldiği gibi , bunuda yapacaklar valla , millet çalışıyor.

** Muhabbet çiçeği tek cevap: diiiii

** Nimettcimm varrr tabikii.

** Gece sen nerdeydinn kii?

minta dedi ki...

canım
ben artık minta günlüğü oldum.
ben kimmiydim ? özlenen özgürlük :)))

Handan dedi ki...

Valla bu yolculuk zamanın her hangi bir yerinde icat edilebilseydi kendimizle karşılaşırdık muhakkak :) Demek icat edilemedi :)

edağ dedi ki...

Bende aldım Bilim tekniğin bu sayısını doğrusu bu konu benim de ilgimi çeker.

Zaman yolculuğu teorik olarak kanıtlansa bile makinasını asla yapamadılar :D eğer birileri bunu gelecekte yapabilmiş olsaydı, bildiğimiz geçmiş mutlaka değişirdi. :)))

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Özii zaten okudun ama ben kesin giderdim geçmişe. 74 yaşında olsam da nefesim o solucan deliğinde tıkansa bile kesin giderdim :))