19 Aralık 2011 Pazartesi

Bu Aşure tarifi , bildiğiniz tariflerden değil :)))))

Bu tür başlıklar genellikle tarif içerirler. Ancak bu kez , bu bir aşure tarifi değil , aşure yapamayışın tarifidir. O da nasıl oluyor demeyin. Sadece aklımdan geçiyor ama eyleme dökemiyorum. Yanlış anlaşılmasın, yapamadığımdan , denemediğimden değil , onu yapacak hevesim ve cesaretim olmayışından. Halbuki yapmaya niyetlensem , bu işi gerçekten güzel yapıyorum ama bir çeşit üşengeçlik diyelim.

Neyseki komşularımın , arkadaşlarımın ellerine sağlık , sağolsunlar üşenmeyip yapıyorlar da banada afiyetle yemek düşüyor . Ama şöyle kocaman bir tencerem olsa hafif kazanımsı cinsinden ,  belki biraz niyetleneceğim . 4-5 lt'lik tencerelerle yola çıkmak zor geliyor. Haliyle tencere büyük oluncada , ocak üzerinde yapmak zorlaşacağından , küçük tüp üzerinde karıştıra karıştıra saatlerce uğraşmak gerekiyor. Malzemeleri 1-2 gün önceden tamamen pişirilmeye hazır duruma getirip , haşlamak gerekiyor. Diğer parçaları ufalamak gerekiyor. Üzeri için gerekli malzemeleri kavurmak gerekiyor . Süsünden de eksik olsun istemem. Hepsi 25 çeşit yapıyor. Anlattıkça bile  " Ben daha önce nasıl kalkışmışım bu işe" diye kendime hayret ediyorum. Gençlik herhalde :))) o zaman üşenmemişim demek ki ...

Aşure bana göre , soğuk soğuk yenmeli , kaşığı daldırınca dolu dolu bol malzeme gelmeli , tadı tam yerinde olmalı biraz da koyu kıvamlı olmalı diye düşünüyorum. Çok konuştum biliyorum . Ve tüm bu sözlerin ardından söylenecek tek bir söz var onu da biliyorum. "  O zaman çok konuşma da , yap yiyelim " deseniz " Haklısınız" derim . Ama dedim ya çok üşeniyorum işte ;)

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Beni de bir gör...
Günler öncesinden tarihi beklenir akşamdan malzemeler hazırlanır bilimum sitelerden yapılışları takip edilir ama her sene bu böyle en sonunda benim klasik tarif yapılır :)
annem aşurenin miktarını tutturamazsın der malzeme su derken kazanla olur...
o yüzden ben de yaparım içinden anca bir iki tas yemek nasip olur :)
ben de senin gibi bol malzemeli hafif muhallebi kıvamında olsa da yesek bak şimdi aferin sana aklıma düşürdün :)

özii dedi ki...

yaa Fundam benimde aklıma düştü ama şu üşengeçlik var yaaaaa :)))

Aşk Güneşi dedi ki...

Ey Türk genci yardım istersen gelebülürüüüm:)

özii dedi ki...

aay canımm teşekkür ederim ama bi evde durabilsem :)) Seneye yaparız madem...
Bu arada senin aşurede harikaydı...
Eline sağlık..