13 Aralık 2008 Cumartesi

Kari olup-sen?

Bazı ailelerde erkek çocuklara bakış açısı farklı olduğundan , el üstünde tutulurlar. Sorumluluk verilmez , her isteği ikiletmeden yerine getirilir , evin küçük komutanıymış gibi kontrol tamamen ona bırakılır. Özellikle de bu , doğu bölgelerinde oldukça yaygındır. Erkekler asla kadına ait işlere elini sürmez, çünkü ayıptır. Böyle görmüştür. Her iş , sanki kadının göreviymiş gibidir ve yapmak mecburiyetindedir. Erkeğin her sözü , bir emirdir.

Eğer ben , böyle bir erkekle evli olsaydım , ya ben onu ya da o beni çoktannn kapıya koymuş olurdu herhalde. Çok şükür ki , eşim böyle biri değil. Her konuda bana yardımcıdır , hakkını yiyemem. Ama bazen onunda normal formlara girip , kendini kaybettiği olabiliyor. O durumda bende kaybediyorum , eşitleniyoruz. Üzüm üzüme baka baka hesabı...

Neyse esas konumuz başka . Van ' da görev yaptığımız yıllarda , bunu yakından gözleme fırsatım olmuştu. Eşimle evi süpürmekten , silmeye , yemek yapmaya kadar , her işi birlikte yapardık. Ve bize gayet normal gelen bu durum , çevremiz tarafından pek normal karşılanmamıştı, şaşırıyorlardı. 4-5 basamakla çıkılan ve aynı zamanda girişi balkon olarak kullanılan müstakil bir evimiz vardı. Ben içeride başka bir işle meşgul olurken eşim de kapının önünü yıkıyordu. Komşumun 5 yaşındaki oğlu da , bahçede eşimi izliyordu , sanki şoka girmiş gibiydi . Çünkü ilk kez görüyordu , babası hiç böyle bir şey yapar mıydı ?? Sonunda dayanamadı , bombayı patlattı.

- " Abeyyyy , sen şimdi kari , olup-sen ? Abla evde yok-turrr ? Hiç , erkek süpürürrrr ?

( Doğuda görev yapan ya da tanıdığı olan herkes bilir ki , orada soru eki yoktur. Sadece vurgu vardır. Aslında soru sorar ama uzatarak ve vurguladığı için , ilk zamanlarda anlamak zordur. **Hatta bununla ilgili komik duruma düştüğüm bir iki anımda vardır** )

Başka bir zamanda aynı ufaklık , bu sefer camları silerken geldi . Birimiz siliyor , birimizde kurulama işini yapıyordu. Yine eşime döndü , dedi ki ;

- " Niye sili-sen ki ? Erkek adam , cam silerrrr ?

"Büyüdüğünde sende eşine yardım edersin birlikte yaparsınız , işleriniz daha çabuk biter" dedim ama dinleyen kim...

- "Yohh erkek adam , cam silmez , yapmam ben , kari yapsın " dedi ve homur homur söylenerek gitti. Biz koptuk tabii. Zaman zaman bunları anımsar , çok güleriz . Erkekse erkek canımm, elbetteki silecek , yıkacayak , süpürecek , yemek de yapacak... Öyle değil mi beyler ?

8 yorum:

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Ne güzel eşinin sana böyle yardım etmesi. İlerde dilerim eşimde bana böyle yardımcı olur:))

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

evet, evt, can silme ve ütü hariç olmak uzere, tam paylasimdayiz biz de, yasasin ev isi paylasimi:))

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

cam silme olacakti:)

serrose dedi ki...

bana yardimci olmyan bir erkekle bir hayat gecmez bee
Allahtan balik istekli ve ebcerikli:)

Ducky Bug dedi ki...

ya işte bakış açısı yanlış bence.o işler yardım amaçlı değil, iş olup ortak yaşanan alanda olduğu için yapılmalı.yani yardım değil amaç ,ortak yapılan işlerin görülmesi bidi bidi uzattım ama tam ifade edemedim..ha tabi bir de bu fonksiyonu hesaplarken beceri değişkeni var ki..Anneeeee diye çığlık atmak gelir içimden :Pp

papagangibi dedi ki...

erkek çocuklarını kayıran, anne babalar batıda da az değil. evlenene kadar anne oğluna hizmet ediyor ya da kız kardeşler ettiriliyor, sonra evlenince aynı hürmeti eşinden görmek istiyor.

Primarima dedi ki...

:) güldürdün beni...takılır artık bunlar bana...niye silisenki?

Niye yazisanki özii, hiç kari kısmısı yazı yazaaar?

özii dedi ki...

**Muhabbet çiçeğim , iş yapmayanı kapıya koyucan :))

**Ayşecim onlara da alıştır , kötü bile olsa çok güzel de :))

** Serrose , balık baştan kokmadan anlaşın zaten :)))

**Ducky-bug kesinlikle katılıyorum çünkü ortak yaşamın gerektirdiği herşey de ortak olmalı , "yardım" yanlış kelime...

** Papagangibi haklısın valla , buralarda da çok , ama hata bence ailede ...

**Prima rima sende beni güldirisen niye böyle yapisen ?