19 Mayıs 2009 Salı

SAMSUN 'da 19 Mayıs...

Samsun’da hep başka gelir bana 19 Mayıslar... Çok daha özel, çok daha canlı yaşatıldığından hep orda olmak gelir içimden...

Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatışı , Cumhuriyetin ilanından sonra 1938 tarihine kadar “Gazi Günü” adıyla Samsun'da yerel olarak kutlanmış . Atatürk'ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basması ile 20 Haziran 1938'de çıkarılan bir kanunla da milli bayram olarak kabul edilmiştir.

Bugünkü kutlamaların temelini oluşturan spor gösterileri de , Türkiye'de ilk kez 12 Mayıs 1916'da erkek öğretmen okulu öğrencileri tarafından gerçekleştirilmiş. Daha sonra bu gösteriler bir gelenek haline getirilmiş ve 1938'de 19 Mayıs'ın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kanunlaşmasından sonra da resmi bayram günü olarak kabul edilmiştir. Bu kutlamalar 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı adı altında gerçekleştirilmeye başlamış ve en güzel şekilde de kutlanmaya devam ediyor.
.
Samsun da ise , 25 Mayıs tarihine kadar devam eden festival niteliğindeki kutlamalarda , açık hava konserleri, ışıklı gösteriler, yarışmalar , paneller, konferanslar , sergi, tiyatro, şiir dinletileri , defile ve çeşitli sportif faaliyetlerin gerçekleştirildiği özel bir kutlama programı gerçekleştiriliyor. ( Kynk )
.
Ayrıca , Atatürk'ün doğum tarihinin “19 Mayıs 1881” olarak gösterilmesi ve her 19 Mayıs akşamı Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk için doğum günü pastasının kesiliyor olması da çok özel bir an.

İYİ Kİ DOĞMUŞSUN ATAM , SENİ SEVİYORUZ.

5 yorum:

Aşk Güneşi dedi ki...

Mustafa Kemal in çocuklarıyız dünyanın en şanslı insanlarıyız.Dediğin gibi özii İYİKİ DOĞMUŞSUN ATAM,SENİ SEVİYORUZ.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

doğum günü olayını bilmiyordum...ne kadar ince bir düşünce.

Paşa dedi ki...

doğum günü 19 mayıs olduğunu bilmiyordum hepizin bayramı kutlu şanlı olsun...

GeCe dedi ki...

bir 19 mayısı da samsun da geçirmeli hiç bilmiyordum böyle kutlamalar olduğunu

özii dedi ki...

Aslında bu doğum günü konusunun sonradan böyle olmadığını öğrendim ve çok üzüldüm :(
Halbuki öyle görkemli olmalı ki tüm Türkiye kıskanmalı o an'ı...